La primera cosa que fan les persones quan es lleven i l’última quan se’n van a dormir és mirar el telèfon. Les fronteres entre la vida digital i el món real són cada cop més borroses, i la capacitat d’establir contacte amb els altres durant 24 hores al dia a qualsevol part del món és més real que mai. Alhora, Internet no s’atura mai, i això a algunes persones els crea la sensació que si no estan connectades s’estan perdent alguna cosa, hi ha converses on no estan participant o esdeveniments on no estant assistint.
Les tres quartes parts de la població espanyola assegura que no podria viure sense telèfon mòbil, però només un 19% se’n considera addicte. Per a joves de 18 a 24 anys aquesta taxa és del 29%, el doble de la taxa europea per la mateixa franja d’edat. Cal recordar que, com en qualsevol altra addicció això implica ansietat, malestar i pèrdua de la voluntat.
Les iniciatives de desintoxicació digital ofereixen entorns lliures de dispositius, des de bars restaurants o llocs on passar les vacances fins a aplicacions mòbils que, irònicament, monitoritzen l’ús que es fa dels dispositius. Tot i que aquestes iniciatives funcionen en el curt termini reduint l'estrès i la dependència, la seva eficàcia en el llarg termini és més dubtosa.
Tenint en compte que donar l’esquena al món digital suposa un sacrifici a nivell personal i laboral que hi ha molt poca gent disposada a fer, tard o d’hora es torna a fer ús dels dispositius per tal de poder seguir endavant. Per tant, és necessari aprendre a gestionar l’ús que se’n fa per tal de trobar un equilibri, posar consciència i tenir control del propi consum digital.