Píndoles de coneixement


Aquesta secció recull les píndoles de coneixement de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona


La desigualtat en el nou mercat laboral

Observatori

Les diferències entre rics i pobres augmentaran en el nou marc econòmic, fet que incrementarà el descontentament social i frenarà el creixement econòmic. Tot i l’existència de salaris mínims en països com Estats Units, França o Espanya, els salaris alts seguiran distanciant-se dels salaris baixos.

La digitalització i els nous perfils professionals reduiran les oportunitats de feines ben pagades per a salaris baixos o mitjans. D’una banda augmentarà l’atur, i de l’altra els llocs de treball altament qualificats i demandats augmentaran la retribució salarial dels treballadors.

Aquesta tendència es pot començar a comprovar en sectors com l’agrícola, on la demanda de feina manual està sent substituïda per sistemes automàtics d’irrigació o màquines intel·ligents de plantació, collita i transport. En canvi, la demanda de tècnics que mantinguin i reparin les màquines augmentarà.

Si tenim en compte que l’arribada de la Indústria 4.0 suposarà la pèrdua de 7 milions de llocs de treball i la creació només de 2 milions, el gran repte pels governs, els treballadors i les empreses serà com recol·locar els 5 milions de persones restants.

Nou mercat laboral