Píndoles de coneixement


Aquesta secció recull les píndoles de coneixement de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona


Els nous treballadors: La Robòtica creix de forma constant

Observatori

La robòtica està transformant la indústria, i ajudant als processos de producció a adaptar-se a la transició cap a les noves formes de treballar en ambients flexibles i menys controlats. Construeixen cotxes i avions, cullen els cultius, transporten béns i automatitzen tasques perilloses per als humans.

Tot i que els robots suposaran la pèrdua de un nombre important de llocs de treball, les noves tendències apunten a l’intent de crear oportunitats per al treball conjunt entre robots i persones. Els anomenats Cobots pesen poc i són fàcils de programar. Estan dissenyats per treballar al costat de les persones, i combinats amb l’internet de les coses la intel·ligència artificial poden facilitar les tasques dels humans.

El mercat de la robòtica està creixent de forma constant. L’any 2016 les ventes de robots han arribat prop dels 6,7 milions d’unitats, i durant els propers quatre anys es preveu que les ventes creixin un percentatge acumulat del 26,5%,

Actualment la major part d’inversió en robòtica prové d’empreses situades a l’Àsia, línies aèries, empreses automotives, empreses de salut, aeroespacials i de defensa, empreses d’enginyeria i construcció i de manufactura industrial.

 

Tecnologies disruptives