Píndoles de coneixement


Aquesta secció recull les píndoles de coneixement de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona


Adoptar la impressió 3D

Observatori

La impressió 3D és la tecnologia que permet fabricar objectes sòlids a partir de dissenys digitals, tot sobreposant capes de plàstic, resina o altres materials de manera precisa i amb una determinada forma. Les empreses pioneres en incorporar impressió 3D en els seus processos de fabricació l’utilitzen per fabricar prototips, parts i components, i sobretot per reduir de manera dràstica el decalatge que existeix entre el disseny i la manufactura del producte.

La velocitat i la flexibilitat d’aquesta tecnologia permet reduir els costos dels processos d’innovació i d’arribada dels productes al mercat. A més, la naturalesa additiva d’aquest tipus de fabricació fa que es redueixin els residus i simplifica el procés de fabricació, mentre que la seva naturalesa digital fa que els dissenys i els models 3D puguin ser desats i compartits com qualsevol altre arxiu digital.

A dia d’avui, un 75% de les grans empreses mundials estan adoptant la impressió 3D en algun punt del seu procés de fabricació o del seu servei d’innovació. Durant l’any 2016 aquestes empreses han invertit prop de 3.000 milions de dòlars en productes i serveis relacionats amb la impressió 3D, liderades per la Indústria Manufacturera, la Indústria Aeronàutica i la Indústria Automotiva

Pel què fa al mercat laboral, el nombre d’ofertes de llocs de treball que buscaven treballadors amb habilitats relacionades amb la impressió 3D ha augmentat un 1.834% durant els últims 4 anys. Alguns dels perfils demandats són: Enginyers Industrials, Enginyers Mecànics, Desenvolupadors de Software i Aplicacions i Enginyers Industrials.

Tecnologies disruptives