Píndoles de coneixement


Aquesta secció recull les píndoles de coneixement de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona


Els TICK seran els nous països emergents

Observatori

A la consolidació de la Xina i la Índia els acompanyen una nova sèrie de països que han captat l’atenció dels inversors. Les característiques que aquests països tenen en comú, a més d’unes economies dinàmiques i en creixement, són unes estructures legals i empresarials més sòlides, que redueixen el risc polític i econòmic. A més, aquests països tenen economies impulsades per la tecnologia i la innovació en comptes de recursos energètics i materials.

  • Taiwan: Té un paper molt important en el món tecnològic. És el líder en semiconductors, en smartphones i està incrementant els seus programes de biotecnologia.
  • Israel: El país compensa la falta de recursos naturals mitjançant la tecnologia i la innovació. És un líder en energia solar (gairebé un 90% de la seva població l’utilitza per escalfar aigua) i acull el hub tecnològic més important d’orient mitjà (Silicon Wadi), amb empreses com Google, IBM o Intel.
  • Chile: És l’excepció de la llista, ja que té una gran dependència d’un recurs natural: el coure. Tanmateix, la importància d’aquest metall en l’economia moderna i la tecnologia fa que aquest fet no sigui necessàriament negatiu.
  • Corea del sud: És un dels hubs tecnològic i de coneixement més importants del món. Es caracteritza per l'excel·lència educativa (els seus ciutadans són els primers del món en alfabetització científic i els segons en alfabetització matemàtic).
Nou equilibri Est/Oest