Píndoles de coneixement


Aquesta secció recull les píndoles de coneixement de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona


La nova percepció de la salut i el benestar

Observatori

Durant les últimes dècades el nombre de casos de malalties relacionades amb l’estil de vida, com la diabetis, s’ha doblat. Els estils de vida sedentaris, la mala alimentació i la falta de coneixement i prevenció n’han estat els causants. La tendència actual de la salut, no només es centra en la prevenció i cura de malalties, sinó en la percepció social del benestar.

La nova percepció del benestar és fruit d’un cúmul de causes com ara la individualització, els avenços científics, el gran accés a la informació, l’envelliment i als avenços tecnològics i mèdics. D’una banda, el nou concepte de la salut i el benestar condueix a pensar que mai es pot estar prou saludable. El consum d’aliments ecològics, dietistes, centres esportius, suplements vitamínics i consultes mèdiques seguirà augmentant durant els propers anys.

Per exemple, en el cas de l’alimentació, l’atenció dels consumidors ja no es centra tan sols en aliments baixos en colesterol, o en aliments que ajudin a baixar de pas, sinó que busca productes frescos, d’alt valor nutricional, de proximitat i poc (o gens) processats.

D’altra banda, la nova percepció del benestar inclou de forma clau la salut mental. L’equilibri emocional, la gestió de l’estrès i la capacitat de tenir energia per viure una vida activa es consideren necessitats de primer nivell. Per cobrir aquestes necessitats, les persones acudeixen cada cop més als professionals de la salut mental, però també a solucions alternatives i complementàries com l’esport o l’alimentació.

L'individu al centre de tot